Zo langzamerhand merken we dat de files weer langer worden en de dagen korter. We hopen wellicht op een echte indian summer, en keren, de een wat sneller dan de ander, weer terug in het patroon van voor de vakantie. Velen vinden het heerlijk. Routine, regelmaat, de vertrouwde collega’s, en de kinderen – eindelijk – weer naar school. Vol energie, nieuwe ideeën, met een pak mooie ervaringen en dito nieuwe herinneringen. De fotoboeken-leveranciers varen er wel bij.
Wat me ieder jaar opvalt, is dat de vakantieperiode voor velen een hoogtepunt is. En gelukkig maar. Natuurlijk zou het mooi zijn als het hele jaar één doorlopend hoogtepunt is, maar op de een of andere manier steekt de vakantie er toch vaak bovenuit. Maar misschien is dat ook wel logisch. Je hebt vrije tijd, ontspant, doet leuke dingen, ontdekt nieuwe omgevingen. Je hebt alle aandacht voor familie en geliefden, voert goede gesprekken en je laadt jezelf weer helemaal op.
En toch is er iets raars. Want als ik vraag of vakantie belangrijk is, dan word ik vaak raar aangekeken: ‘Natuurlijk is dat belangrijk: Jezelf opladen, uitrusten, bezig zijn met jezelf, leuke dingen doen, sterker worden’. En daar ben ik het uiteraard helemaal mee eens.
Maar als ik dan vervolgens vraag hoeveel mensen de rest van het jaar in zichzelf investeren, of het nou in fysieke vorm is, of door regelmatig seminars, workshops, of bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkelprogramma’s te volgen, of zelfs maar door een goed boek te lezen, dan komt vaak de reactie dat de baas dat niet wil betalen.
‘Wat bedoel je’ zeg ik dan, ‘de baas betaalt toch ook jouw vakantie niet? En bijblijven op je vakgebied, mentaal fit zijn, de nieuwste ontwikkelingen volgen is toch cruciaal om toegevoegde waarde te blijven leveren? Investeren in jezelf is toch ook in ieder geval voor een deel jouw eigen verantwoordelijkheid?’
Als ik vervolgens durf te vragen hoeveel de vakantie gekost heeft – of de nieuwe auto, TV of verbouwing – in vergelijking met wat je nou echt in jezelf investeert, dan wordt het er vaak niet beter op.
Natuurlijk moet je vooral genieten van het leven, leuke dingen doen en de dag plukken. Maar misschien moeten we ook soms iets meer durven – en willen – investeren in het aller aller belangrijkste wat we hebben, en dat is binnenste-binnenste, ofwel, onszelf!
Reactie plaatsen
Reacties